Efekt Boya Duvar
Duvarlarda daha dikkat çeken görünümler oluşturmak için efekt boya duvar uygulamaları yapılıyor. Dekoratif alanların oluşturulmasında boya uygulamaları önemli bir yere sahiptir. Alışılagelmiş düz duvar boyaları artık bir haddeden sonra sıkıcı gelmeye başlıyor. İnsanlar yaşam standartlarını yükseltmek için çeşitli olanakları kullanmak istiyorlar.
Bunlardan biri de boya uygulamaları olarak karşımıza çıkıyor. Boya işlemine çeşitli desenler ile efektler kazandırıldığında hem daha dikkat çeken duvarlar hem dekor uygulamaları ile daha uyumlu detaylar oluşturuluyor. Böylece yaşam alanlarının daha modern olması da sağlanmış oluyor. Ayrıca yaşam standartının daha da yükselmesi sağlanıyor.
Desenli Boya Nedir
Bir çok kişinin merak ettiği desenli boya nedir sorusuna kısaca efekt boya uygulaması da denilebilir. Ancak daha da açıklayıcı bir tanımla boya rulolarında bulunan desenlerin boyama işleminde uygulama alanlarında belirmesidir denilir.
Duvarlarda ne gibi efektler ne gibi desenler görülmesi arzu ediliyor ise o ruloların seçimi sağlanır ve hazırlanan boyalar ve tercih edilen desenli rulo ile boyama işlemi gerçekleştirilmeye başlanır. Uygulamaya başlamadan önce duvarda zemin renginin hangisi olmasını istiyorsanız o rengi seçerek duvarı isterseniz o renge düz bir boyama uygulaması ile boyayabilir isterseniz de mevcut duvar renginizi zemin rengi olarak seçebilirsiniz.
Ardından tercih ettiğiniz boyayı duvarlara uygulayarak istediğiniz desenin duvarlarda belirmesini sağlayabilirsiniz. Boyanın duvarda pürüz oluşturmaması için uygulama aşamasından önce duvarda ki pürüzlerin giderilmesi esas alınmalıdır.
Efekt Boya Uygulaması
İlk etapta efekt boya duvar görünümü elde edilmeden önce duvara ait deformasyonların giderilmesine önem veriliyor. Çünkü efekt uygulamalarının duvarda düzgün ve güzel görünebilmesi için duvara ait pürüzlerin giderilmesi gerekiyor. Eğer duvarda çatlaklar var ise bu çatlakların muhakkak bir alçı yardımı kapatılması gerekiyor.
Ancak bu esnada alçılı yerlerin duvar zemininden daha da kabarık görünmesinin önüne de geçilmesi önemlidir. Eğer mevcut bir kabarıklık oluşmuş ise bu kabarıklığın giderilmesinde zımparalama işlemi yapılabilir. Ardından duvar zemini için ayrı bir renk düşünülüyor ise mevcut duvar rengini kapatana kadar arzu edilen duvar renginin uygulanması gerekiyor.
Zemin rengi ayarlandıktan ve boya duvarda kuruduktan sonra efekt işlemlerine geçiliyor. Desenli rulo boyaya batırılıyor ve yukarıdan aşağı olması şartı ile desenlerin üst üste gelmeden boyama yapılıyor.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Eğer boyama esnasında desenler arasında kaymalar meydana gelmiş ise boyadan boyaya fark etmesi üzere ancak genel olarak verilen bilgiye göre efektif boyanın % 5 oranında inceltilmesi gerekiyor. Desenlerin aynı hizada başlaması simetri sağlanması açısından önemli olup aparatın üzerine kalemle işaret konulabilir. Köşelerde dar alanların kalması halinde boyanın kuruması ile birlikte desenli alanlara gazete koyularak dar desenlerin yeniden boyanması sağlanabilir. Gazetenin rolü desenli alanlarda desenlerin üst üste binmesini önlemektir. Efektif boyalar yarı mat, mat ve plastik boya zeminlerinde uygulanırken yağlı boya ve su bazlı olan parlak boyalı zeminlerde uygulamaya uygunluk göstermez.
Uygulamaya başlamadan önce herhangi kullanılmayacak olan bir zemin üzerinde deneme yapılmalıdır. Alçıpan üzerinde deneme yapılabilir. Boyanın kıvamını ayarlamak için deneme alanları boyama işleminden daha iyi sonuçların alınmasına son derece yardımcı alanlardır. Boyama işleminin nasıl yapılacağı hakkında tam olarak tarif isteyenler için adım adım uygulanacak noktalar şöyledir:
Öncelikle ilk renk uygulaması yapılarak zemin rengi ayarlanır. Ardından efektif yapılacak olan boya dekorasyon makinesine koyulur. Rulo makinesi düz tutularak yukarıdan aşağı doğru boyama işlemi gerçekleştirilir. Son olarak ise efektif boyanın kuruması beklenir. 1 ila 3 saat arasında boya kuruyacaktır.
Kendi firmada bu uygulamaları yapmak istiyarum