Brüt Beton Dekorasyon
Fransızca kökenli brüt beton ham beton olarak da düşünülebilir. İçerisinde hamlık barındırdığı için vahşi doğa izlenimi söz konusudur.
Mimari Açıdan Brüt Beton
Brüt beton veya ham beton ifadesi, döküldükten sonra bitmemiş halde bırakılan betonlara gönderme yapar. Aslında mimaride vahşi izler taşıması bu işlenmemişlik haliyle de alakalıdır. Beton, mimari bir yapının üzerine işlenmeden kullanılan bir maske olarak da düşünülebilir. Bu ham zeminin üzerine nasıl bir görsel etki isteniyorsa buna göre bir süreç takip edilebilir.
Brüt betonun öncüleri olan modern mimarlardan bazıları Auguste Perret ve Le Corbusier’dir. Bu terimin ortaya çıkışı, Fransa’da bir inşaat esnasında çıkmış ve yeni bir mimari tasarım kategorisini ifade etmek üzere yayılmıştır. Özellikle 1950 yılından itibaren acımasız bir mimari eserle özdeşleştirilmesinde İkinci Dünya Savaşı’nın etkilerinin olduğu düşünülüyor. Yakın dönemde biten savaşın yıkıcı etkileri ve dünyayı saran ruhsal bunalım dönemi, mimari hayata da yansımıştır ve brüt beton kullanımı özellikle bu dönemde çok ilerlemiştir. Çünkü savaşta da büyük ve anlamsız bir acımasızlık vardır.
Mimari açıdan brüt beton kusurlu görüntüyü bünyesinde barındırır. Estetik yaratma düşüncesindeki kalıp fikirlerle beraber uygulamalarda yerini almış ve günümüzde de çok sayıda mekanda tercih edilmektedir. 1970lerden sonra bir süre çok talep görmese de Retro etkilerin mimaride de yansımalarını bulması bu görsele talepleri yeniden yaratmıştır. Ayrıca doğal olana özlemi de barındırır. İşlenmemiş, ham ve baskın olan etkilerin özlemi insanları mimaride de yeni arayışlara yönlendirmiştir. Çünkü modern bakış açısı insanın kendisinden ve ait olduğu doğadan uzaklaşmasını da barındırır.
Dekorasyon Açısından Brüt Beton
Beton kullanımı dekorasyonda çok fazla rastlanılan bir durumdur. İç mimaride de yaygınlaşması nedeniyle mekanda farklı bir enerji yaratmak isteyenler brüt beton dekorasyon özelliklerine başvuru yapabiliyor. Endüstriyel açıdan zevklerin değiştiği dönemde hamlığın öne çıkması ve buna ek bazı detayların oluşması söz konusu denebilir. Yani hamlığa bazı dokunuşlarla yenilik kazandıran iç mekan analizlerini görmek mümkündür.
Yalın tasarımları seviyorsanız, çıplak beton görüntüsü, üzerinde bazı pürüzlerle beraber ev ve iş yerlerinizde bulunabilir. Renk gri tonları olduğu için diğer bölümlerdeki malzemelerle etkin bir kombin oluşturabilirsiniz. Her yer gri ve beyaz olursa boğucu görüntü meydana gelecektir. Kırmızı ve gri, pembe gri, canlı renklerin birçoğu gri ile mükemmel bir uyum sağlayabilir. Grinin bu halde kullanımı bazı bölümleri daha çok ortaya çıkarıcı bir etki de yapabilir.
Brüt betonların üzerindeki görüntülerde kişisel taleplere göre bazı ekleme ve oynamalar olabilir. Düzenli kare görüntüsü elde ederek geometrik detayları öne çıkarabilirsiniz. Ayrıca griden beyaza dönük bir kullanım da yapılabilir. Daha klasik bir duvar kullanımı istiyorsanız bu ideal olacaktır.
Brüt Beton Özellikleri
Normal betonlardan farklı olarak brüt betonlar akıcılık açısından farklılık gösteriyor. Ayrıca içerisinde bazı küçük parçalar yer alıyor ve görüntü açısından da farklılık oluşturabiliyor. Eklenmiş olan agrega maddesi dış etkenlere karşı direndiği için reaksiyona girmeyen yapıda…
- Brüt betonların dayanıklılığının artması için boşluksuz olması büyük önem taşıyor. Geçirimsizliği de buna bağlıdır ve aksi halde kullanımdan oluşan sorunlar meydana gelebilir.
- Tasarım bakımından renklendirmeye uygundur.
- Çimento ile beraber kullanılırken brüt betona göre çimento miktarı daha çok ayarlanır.
- Farklı kalıplardan yardım alınarak istenen görüntü sağlanabilir.
- Ekonomik açıdan uygun ve diğer kullanımlara göre daha yaratıcı sonuçlar elde edebilirsiniz. Eski tür hamlık baskın olan görseller şekil değiştirmekle beraber vahşi izlenimleri de seçebilirsiniz.
- Brüt betonların kullanımı zaman açısından da tasarruf sağlıyor.
Merhaba çok begendim ellerinize salık çok güzel